IDEMO NA FERATE - SAMOOSIGURAVAJUĆI KOMPLETI

Chris Sharma popeo prirodni most Pont d'Arc

Prirodni most Pont d'Arc u regiji Ardèche, u južnoj Francuskoj, kojeg je "iskopala" rijeka Ardèche, širok je 60 m i visok 54 m. Vrlo je popularno turističko mjesto i popularno odredište za kajakaše.

most

Ovaj put most je ugostio "superstara", penjača Chrisa Sharmu (prAna ambasador). Naravno, ovo je bio prvi uspon, preko 30m DWS (deep water solo), na ovom spektakularnom prirodnom mostu.

Ovo mu je treći DWS s kojim se upisao u povijest penjanja. 2005. popeo se na Es Pontas na Mallorci, ocjena je bila 9a ili 9b. Ukratko, jako teško. Es Pontas prvi je ponovio Jernej Kruder u studenom 2016. Neposredno prije toga, u rujnu 2016., Chris se uhvatio u koštac sa svojim drugim spektakularnim DWS-om na Mallorci - Alasha, po težini negdje sličnim Es Pontasu.

most2

Već spomenuti, treći Sharmin DWS - Pont d'Arc, ne bi trebao biti toliko težak kao prva dva, procjenjuje da je "tek" oko 8b+, ali ovaj uspon je sasvim druga dimenzija. Penjao je “s dna”, svakim danom sve više i upoznavao liniju metar po metar. Smjer nije ispenjao do najviše točke prirodnog mosta, već je pratio prirodnu liniju luka, dijagonalno, dosežući visinu od cca 30 m.

Za Planet Mountain, Chris je dodao: "I climbed it all ground up, so that added a lot of mystery and adventure and also added difficulty - it was an incredible experience. It’s kind of crazy to keep discovering new things that continue to inspire me in new ways!"

Potpuno u njegovom stilu! Što li je sljedeće?

download

 

Ferate u Sloveniji - Vodič kroz slovenske ferate na jednom mjestu

Što je ferata? Danas su ferate vrlo popularne u sportskom svijetu. Razvojem sportskih ferata, koje su lako dostupne, kraće, što ne znači da nisu zahtjevne, imamo priliku posjetiti ih i popodne nakon posla i ugodan su oblik rekreacije.

Idemo, sportske ferate nas zovu!

© 2023 Alpline & Samana | Vse pravice pridržane