IDEMO NA FERATE - SAMOOSIGURAVAJUĆI KOMPLETI

Ferate v Sloveniji

 

Ferate u Sloveniji

Vodič Slovenskih ferata na jednom mjestu

 
 

Planinarska disciplina - "ferata" potječe iz Italije, iz domovine ferata, Dolomita. Odatle naziv "via ferrata" (željezni put). Zovu ih i osigurani planinarski putovi.

Ferate - sadržaj

Kaj je ferata, via ferata

Što je ferata – osigurani planinarski put

Danas su ferate vrlo popularne u sportskom svijetu. Razvojem sportskih ferata, koje su lako dostupne, kraće, što ne znači da nisu zahtjevne, imamo priliku posjetiti ih i popodne nakon posla i ugodan su oblik rekreacije.

Naravno, potrebna nam je oprema za feratu (komplet za samoosiguranje, penjački pojas, kaciga, prikladna obuća, a dobrodošle su i rukavice).Često je jeftinije odabrati kompletan set (via ferata set).Treba nam i određeno znanje kako bi odlazak na feratu bio siguran.

Kada je sve više ljudi počelo odlaziti u Alpe, brzo se javila potreba za sigurnim pristupom inače teško dostupnih vrhova. Drugim riječima, otvorilo se pitanje kako svijet koji je bio dostupan samo alpinistima i penjačima, otvoriti planinarima i manje vještim istraživačima planina. Tako su u početku samo teži i opasniji dijelovi ruta bili opremljeni klinovima i sajlama, što je kasnije dovelo do sve više osiguranih puteva.

Razvila se nova planinarska disciplina - "ferata". Rodno mjesto te discipline su Dolomiti. Odatle potječe općeniti naziv ferrata (talijanski via ferrata / prijevod; željezni put), odnosno osigurani planinarski put ili samo penjački put (PP), no ova dva pojma se puno manje koriste.

Sportske ferate

Idemo na sajle, sportske ferate nas zovu!

Izraz možda i nije najsretniji, ali paralela sa sportskim penjanjem se nameće (naravno, samo što se termina tiče). Sportske ferate počele su nastajati znatno kasnije od klasičnih, dugih ferati. U Francuskoj i Švicarskoj ferate su počeli opremati mnogo kasnije, kada je zanimanje planinarskog vodiča već bilo uvriježeno. Feratama u visokom gorju učinili su ovaj svijet pristupačnijim planinarima i time preuzeli važan dio posla planinarskim vodičima.

Tako su počeli opremati ferate u nižem, pristupačnijem svijetu. Sve su više opremali glatke, prevjesne stijene, težina se počela povećavati, a stvar je počela poprimati sasvim sportski vidik.

Već neko vrijeme na ferate više nije potrebno ići visoko u planine. Osiguranom planinarskom putu sada se može pristupiti i s parkirališta. Ponuda se posljednjih godina jako povećala. Glavni cilj nije doći do vrha planine ili stijene, već jednostavno penjati po klinovima i sajlama. Linije često ne slijede prirodne prijelaze, već namjerno traže izazove. Tako je nastala ljestvica težine i za ferate. Od A naviše, pa do F ili G, što je trenutno najviša ocjena.

Tipičan primer je ferata Grančišče - Ferata Mojstrana. Pristup sa parkinga je 5 minuta, 180 metara visine, uz preciznu ocjenu svakog detalja, opis ferate je kao opis dužeg penjačkog smjera, a takva je i skica.

Kada već govorimo o penjanju, onda treba uzeti u obzir da padovi sa ferata mogu biti vrlo neugodni, budući da se ne amortiziraju užetom, kao kod penjanja. Zato je izbor opreme jako važan i dobro je obratiti se onima koji imaju iskustva. Ključan dio je oprema: komplet za samoosiguranje, pojas (može biti i obični penjački pojas), kacigarukavice. Cipele mogu biti niske, polupenjačice. Ruksak u sportskoj ferati također može izostati ili možemo imati manji, lakši ruksak s mjehom za vodu i nekim sitnicama.

Težina ferate često nije uvjetovana konfiguracijom stijene i prirodnom raščlanjenošću, već jednostavnom odlukom: koliko se često učvršćuje sajla i koliko se klinova zabija. Tako brzo dolazimo do apsurdne situacije, poput čelične sajle koja visi kroz prevjes, pričvršćena svakih nekoliko metara. I ocjena F je tu! Ili ljestve od 20 m, kakve to veze ima s penjanjem, s planinama? Naravno, nije u redu cjelokupnu djelatnost suditi po takvim slučajevima.

Lijepo provedena ferata po prirodnim prolazima s dovoljno racionalnim izborom željeza zanimljiv je oblik "penjanja" za nepenjače.

Težina - ocjene ferate

Težina ferate ocjenjuje se slovima, od najlakše A do najteže G. Za feratu ocjene A obično nam ne treba komplet za samoosiguranje.

Ocenjevanje ferat - Zahtevnost ferat od ocene A do najtežjih F/G

  • Težina ferate A:
    Ocjenom A označena su područja na osiguranom planinarskom putu, gdje je dio staze opremljen sajlama i klinovima za sigurnost. Ovo je većina zahtjevnih osiguranih planinarskih puteva u Sloveniji.
  • Težina ferate B:
    Ferata s ocjenom B je lakša, pogodna za početnike. Opremljena je svim potrebnim "željezom" pa je napredovanje jednostavno i ugodno. Ovdje je potrebna oprema za feratu.
  • Težina ferate C:
    Ocjena C već prelazi na "prave" ferate. Unatoč tome što C ocjena već spada u kategoriju teških ferati, ipak je za većinu nas prikladna. Zahtjeva nešto snage u rukama i cijelom tijelu, ali prosječan planinar može podnijeti takve napore bez većih poteškoća.
  • Težina ferate D:
    Za ulazak u feratu s ocjenom D moramo biti fizički spremni. Ocjena D podrazumijeva težu sportsku feratu, gdje se susrećemo s prevjesima, dionicama samo sa sajlom i bez čeličnih oslonaca za noge...
  • Težina ferate E:
    Za ocjenu E moramo biti fizički i psihički još spremniji. Više je dionica s prevjesima, one su duže, oslonaca za noge nema ili ih je jako malo pa je važna snaga ruku i cijelog tijela. Ovo su vrlo teške ferate i iskustvo penjanja dobro dođe.
  • Težina ferate F i G:
    Ocjene F i G označavaju najteže ferate. Prevjesni dijelovi su vrlo dugi, može biti i krov. Neophodno je penjačko znanje, kao i poznavanje tehnike užeta. Ferate ove težine su dosta rijetke, u Sloveniji ih nema.

Najteža ferata na svijetu

Vjerojatno najteža ferata na svijetu je Extraplomix na Kanarskim otocima (Gran Canaria). Nastala je 2012. godine, ima ocjenu G. Preporuča se savladavanje VII penjačkog stupnja. Moramo paziti da noge cijelo vrijeme budu u kontaktu sa sajlom. Kad vise u zraku pomoći gotovo da i nema.

  1. Penjački pojas Kong UP
    Cijena 55,29 EUR Standardna cijena 61,42 EUR
  2. AustriAlpin Ferrata Bloc
    Cijena 112,60 EUR
  3. Samoosiguravajući komplet via ferrata DynaTwist Rock Empire
    Cijena 82,90 EUR Standardna cijena 92,11 EUR
  4. Penjački komplet Prog Kong
    Cijena 39,45 EUR
 

Ferata?

Ferate omogućuju ekstremne avanture u strmim stijenama, ali ne nužno u planinskom okruženju.

Zemljovid slovenskih ferata

 

Ferate u Sloveniji

U Sloveniji je na raspolaganju dosta lijepih sportskih ferata. Neki prijedlozi najpoznatijih slovenskih ferati:

Preporučamo izbor najbolje opreme za ferate

Ferata Hvadnik (Gozd Martuljek)

Vrlo lijepa ferata, na nekim mjestima opremljena visećim mostovima kako bismo mogli prijeći kanjon. Ferata se provlači kroz kanjon potoka Hladnik i predstavlja nesvakidašnju pustolovinu jer uzastopno prelazimo uzburkanu vodu ili se penjemo po sajli na glatkoj stijeni iznad vode. Nudi ugodnu svježinu u vrućim ljetima. Na vrhu nas okružuje izuzetan pogled na Špik i Martuljsku grupu.

Težina: srednja (ocjena B, ponekad C), pogodna za gotovo sve, uključujući početnike.
Popnemo oko 250m visinske razlike i potrebno nam je ukupno oko 2-3 sata.
D:10 minuta, S: 30 minuta

Parkiralište


Ferata Jerm’n (Jerman) (Gozd Martuljek)

Lijepa, ali zahtjevna ferata. Poslastica za iskusne ferataše u vrućim ljetnim danima. Sam početak do Jermanovog slapa ima ocjenu D. Zatim slap prelazimo preko visećeg mosta i onda se nastavlja teži dio, cijelo vrijeme sa ocjenom D, mjestimično E. Više gore, na ferati je još jedan viseći most. Prava sportska ferata!

Težina: zahtjevno (ocjena D, mjestimice E), pogodno za iskusne. 
Popnemo oko 280m visinske razlike i potrebno nam je oko 2 sata.
D:10 minuta, S: 30 minuta
Parkiralište
Skica - izvor:bergsteigen.com


Ferata Mojstrana

Ovdje se nalaze dvije ferate, jedna sasvim lagana i jedna malo zahtjevnija. Oba se nalaze gotovo usred sela, nasuprot Slovenskog planinarskog muzeja (ovdje je i parkiralište). Prva, lakša, Aljaževa pot, pogodna je za početnike (ocjena B). Druga, teža, Pot mojstranških veveric je za malo vještije ferataše (mjestimice ocjena C, D). Na vrhu nas čeka minijaturna kopija Aljaževog tornja.

Težina: Aljaževa pot (B) - pogodna za gotovo sve, čak i za početnike.
Težina: Pot mojstranških veveric, zahtjevna (ocjena C, na mjestima D)
Popnemo oko 180 m visinske razlike i potrebno nam je oko 2 sata.
D:10 minuta, S: 30 minut
Parkiralište

Ferata Mojstrana - Vrh Aljažev stolp


Ferata Ožarjeni Kamen (Bohinjsko jezero)

Lijepa ferata pruža prekrasan pogled na Bohinjsko jezero. Ovdje možemo biti sami i usred ljeta, samo se moramo popeti malo iznad jezera. Oprezno jer je ferata izložena, sajla je tanja nego što smo navikli, sunce zna biti dosta oštro pa je sajla i vruća (obavezne rukavice). Stijena je također malo mrvičasta. Spada u skupinu teških ferati - nije za početnike. Cijela ferata pruža nam prekrasan pogled.

Težina: teža ferata (ocjena C, na mjestima D)
Popnemo oko 300m visinske razlike i potrebno nam je oko 3 sata.

D: 30 minuta, S: 1 sat
Parkiralište
Skica: izvor:hribi.net


Ferata Spodnji plot (Zelenica)

Osigurani planinarski put proteže se preko južne stijene Spodnjeg plota, u donjoj polovici se razdvoji te u gornjem dijelu prati dvije varijante (lijevu lakšu i desnu težu dionicu), koje završavaju izlazima u blizini vrha. Visinska razlika od ulaza do izlaza je samo 90m, ukupna dužina staze-sajle (sa oba kraka) je gotovo 200 metara.

Naša najteža ferata ima nešto dulji pristup nego što smo navikli za sportske ferrate. Od Ljubelja se moramo popeti do Doma na Zelenici i još malo hodati. Ferata počinje težinom D i višlje se razdvoji. Možemo odabrati lakšu ili težu varijantu. Lijevi krak je lakši, ocjene B-C (ne zaboravimo početak D). Desni krak ima dosta mjesta s ocjenom E. Preporučljivo je nositi penjačice, a dobro dođe i dodatna pupčana vrpca za odmor.

Težina: lijeva, lakša ferata (ocjena C, na mjestima D)
Težina: desna, teža ferata (ocjena E) - najteža ferata u Sloveniji
Popnemo "samo" oko 90m visinske razlike i sveukupno je potrebno oko 4 sata.
D: 1.5 sat, S: 1 sat
Parkiralište
Skica - izvor:bergsteigen.com

Ferata Spodnji plot (Zelenica)


Ferata Češka koča (Jezersko)

Teža ferata iznad prekrasnog Jezerskog. Možemo "zaobići" prvi, teži dio i ići samo na gornji dio. Donji dio počinje s ocjenom C-D, zatim je mala pauza i najteži dio, prevjes, ocjenjuje se s E. Iznad tog prevjesa se zatim spaja "obilaznica". Unatoč tome što gornji dio više nije tako težak, i dalje je zahtjevan i ima ocjenu C. Ferata nije pogodna za početnike. No, nudi lijepo penjanje i ugodan završetak na Češkoj koči.

Težina: teža ferata (ocjena D, na mjestima E)
Popnemo oko 300m visinske razlike i potrebno nam je oko 3 sata.
D: 40 minuta, S: 1 sat

Parkiralište

Skica - izvor:bergsteigen.com

Ferata Češka koča (Jezersko)


Gonžarjeva peč (Vinska Gora)

Gonžarjeva peč iznad Vinske Gore, nedaleko od Velenja, smatra se prvom feratom u Sloveniji. Kratka je i jezgrovita. Ferata se smatra zahtjevnom.

Težina: teža ferata (ocjena D, na mjestima E)
Popnemo oko 130 m visinske razlike i potrebno nam je oko 1 sat.
D: 10 minuta, S: 20 minuta
Parkiralište
Skica - izvor:bergsteigen.com


Ferata Lisca (Posavje)

Ugodna sportska ferata s malo težim završetkom. Veći dio ferate je ocjene B-C, zadnjih nekoliko metara C-D (ovaj teži dio može se "zaobići" i lijevo). Sa same ferate pruža se prekrasan pogled na savsku dolinu.

Težina: lakša ferata (ocjena C, na mjestima D)
Popnemo oko 130 m visinske razlike i potrebno nam je oko 2-3 sata.
D: 20 minuta, S: 1 sat
Parkiralište

Otmarjeva ferata (Gradiška tura)

Izuzetno lijepa, slikovita ferata u planinskom lancu Nanosa. U prošlosti je bila poznatija kao Furlanova pot. Opremljena je savršeno. Ocjene težine B i nešto malo C. Ferata nije zahtjevna, ali užici su bolji ako imamo predznanje. No, Gradiška tura je prilično posjećena ferata, pa je možda prikladniji posjet preko tjedna nego vikendom.

Težina: lakša ferata (ocjena B, na mjestima C)
Popnemo oko 130m visinske razlike i potrebno nam je oko 2-3 sata.
D: 20 minuta, S: 1 sat
Parkiralište

Skica - izvor:bergsteigen.com

 


Ferata Renke (varijanta 1 i 2)

Ferata Renke je slovenska najkraća ferata. Od 2022. postoje 2 varijante. Lakša i teža. Najveća posebnost je uređenost i pristup koji se odvija preko napuštenog visećeg mosta preko Save.

Težina: lijeva lakša C (neki daju ocjenu C/D), desna teža E
Popnemo oko 100m visinske razlike i potrebno nam je oko 2 sata za krug.
D: 40 minuta, S: 1 sat
Parkiralište


Ferata Mučevo (varijanta 1 i 2)

Mučevo je izrazito divlji bujični kanjon. Uz i u njoj nastala je nova ferata Mučevo. Nudi dvije verzije, lakšu (ocjena B s dijelovima C) i težu (ocjenu D s dijelovima E).

Težina: plava lakša B (dionice C), crvena teža D (dionice E)
Popnemo oko 150m visinske razlike i potrebno nam je oko 2 sata.
D: 20 minuta, S: 20 minuta
Parkiralište

Ferata Mučevo)


Zemljovid ferata - lokacije ferata i parkirališta

Savjeta za penjanje po feratama u Sloveniji je više nego dovoljno. Preporučamo da posjetite arhivu ferata u Sloveniji i inozemstvu, gdje ćete naći i skice ferata. Sretan put!
 
 

Potrebna oprema za ferate

Obavezna oprema je komplet za samoosiguranje. Cjelokupnu opremu možete iznajmiti kod nas u Kranju (od 12 EUR / dan – javite se na [email protected]) ili kupite u kompletu (od 150 EUR).

  • Samoosiguravajući sistem
  • Kaciga
  • Penjački pojas
  • Rukavice
Predlažemo da si opremu prvo posudite kako biste vidjeli je li penjanje po feratama zaista vaš način istraživanja beskorisnog svijeta.
 
 
 

Kompleti za samoosiguranje

Razmišljate o kupnji kompleta za samoosiguranje?

Komplet za samoosiguranje ili via ferrata set je namijenjen sigurnom penjanju po osiguranim planinarskim putovim, feratama. Za sigurno prelaženje opasnih dionica u planinama, za dosezanje nepristupačnih vrhova ili za sportske ferate u domaćem okruženju.

Komplet za samoosiguranje je neophodan dio opreme svakog visokogorca.
 
  1. Penjački pojas Kong UP
    Cijena 55,29 EUR Standardna cijena 61,42 EUR
  2. AustriAlpin Ferrata Bloc
    Cijena 112,60 EUR
  3. Samoosiguravajući komplet via ferrata DynaTwist Rock Empire
    Cijena 82,90 EUR Standardna cijena 92,11 EUR
  4. Penjački komplet Prog Kong
    Cijena 39,45 EUR

Naši brendovi

 

Ferate u Sloveniji - Vodič kroz slovenske ferate na jednom mjestu

Što je ferata? Danas su ferate vrlo popularne u sportskom svijetu. Razvojem sportskih ferata, koje su lako dostupne, kraće, što ne znači da nisu zahtjevne, imamo priliku posjetiti ih i popodne nakon posla i ugodan su oblik rekreacije.

Idemo, sportske ferate nas zovu!

© 2023 Alpline & Samana | Vse pravice pridržane