IDEMO NA FERATE - SAMOOSIGURAVAJUĆI KOMPLETI

Slackline, hodanje na gurtni – zašto?

Slackline, hodanje na gurtni – zašto?

Slackline ili hodanje po gurtni krije mnogo više nego što prolaznici obično misle kada vide mlade ljude u parku kako gube vrijeme i kako se provode nečim potpuno beskorisnim. Činjenica je da to ne rade samo mladi, pa ni oni koji imaju viška vremena. Slackline može biti vrlo ozbiljna aktivnost, itekako korisna i dobrodošla, koja nam pomaže u lakšem svladavanju svakodnevnih obveza. Slackline, hodanje po gurtni, uvelike poboljšava koncentraciju, orijentaciju, ravnotežu.

Za neke je hodanje po gurtni potpuno samostalan sport. Nekima je to kao „alat“, pomoć u vježbanju u drugim sportskim aktivnostima. Možemo se baviti s njim iz meditativnih razloga. Poznati su pozitivni učinci bavljenja slackliningom kod učenika s poteškoćama u učenju. No, ova aktivnost je uvijek zabavna!!! Pa zašto ne spojiti ugodno s korisnim!

Prednosti slacklina

  • zabavna rekreacija, sportska vježba kojom jačamo tijelo i popravljamo držanje
  • uvelike jačamo ravnotežu i poboljšavamo koordinaciju pokreta
  • pomaže nam u samospoznaji vlastitog tijela i pojedinih dijelova tijela koje trebamo aktivirati te tako poboljšava naše tjelesno i psihičko blagostanje
  • kod hodanja po gurtni nužna je "suradnja" lijeve i desne hemisfere i time jača našu koncentraciju
  • vježbama brže jačamo zglobove (gležnjeve, koljena, kukove...) nakon ozljeda - pomoć pri rehabilitaciji
  • super koristan dodatak napornim treninzima u drugim sportovima (penjanju, skakanju, skijanju, atletici...)
  • nudi opuštanje nakon stresnih, napornih dana na poslu
  • savršena zabava - za tinejdžere, obitelji, starije.... za baš sve
  • omogućuje nam meditaciju u pokretu

O pozitivnim učincima hodanja po gurtni mogli bismo nabrajati u nedogled, pa su ovo samo neki od najprepoznatljivijih.

Kako postaviti slackline?

Dobro je napomenuti da hodati po gurtni može baš svatko. Svatko tko nema većih fizičkih barijera. Trebate gurtnu i dva "stabilna" stabla ili stupa. Sidrište možete napraviti i u stijenu, betonski zid ili nešto slično. Čak i na travnjaku bez drveća možete postaviti svoj slackline, a onda je potrebno malo više improvizacije i sve skupa postaviti na nosače slične "jarcima" za piljenje drva. Još bi se toga našlo.

Počeci izgledaju teški. Obično jednostavno ne ide i ne ide i sve izgleda nemoguće. No, upornost se ovdje isplati. Naravno, savjeti vještih u vezi hodanja po slacku mogu nam jako dobro doći, a upravo te početne muke mogu se skratiti na nekoliko 10 minuta.

Zato toplo preporučamo da odete na koju slack radionicu!

Nekoliko izvrsnih vježbi za zanimljiv i raznovrstan početak pogledajte u videu ispod. Izgledaju prilično jednostavno, ali u početku ćete imati nešto posla s njima.

Hodanje će brzo biti praćeno trikovima koji su vrlo zabavni i dodatno pojačavaju dobrobiti hodanja po gurtni.

Jedna od najpoznatijih grupa koja kombinira razne sportske aktivnosti i izvodi naizgled nemoguće stvari na slacklineu su yogaslackers iz SAD-a. Možete pogledati mnogo njihovih videa na YouTubeu.

Jedna od grana slacklinea je i highline. To je gurtna zategnuta na velikoj nadmorskoj visini. Sigurnost je, naravno, osigurana odgovarajućim sigurnosnim sustavom. Ova grana slacklinea posebno nudi vrhunce koncentracije i meditacije.

Dean Potter iz SAD-a otišao je još dalje. Njegovo penjanje, BASE jumping, highline i drugi podvizi uvijek su oduzimali dah. Nažalost, njegovo putovanje završilo je u svibnju 2015. Pogledajte njegove YouTube videozapise i slike na internetu, ali nemojte sami pokušavati takve stvari (Dean je obično sve radio bez osiguranja).

Donji film Moonwalk, kada Dean Potter izvodi highline u Cathedral Peak-u u zalasku sunca dok istovremeno mjesec izlazi, također je zanimljiv zbog fotografove (Mikey Schaefer) igre s kamerom.

Slackline razapet po vodi, waterline, može biti vrlo posebna avantura... Pogotovo u vrućim ljetnim mjesecima!

Ukratko, slackline je baš za svakoga! I to u gotovo svim okolnostima. Pustite mašti na volju i samo uživajte!

Trebate li opremu ili sat slacklinea, stojimo vam na usluzi. Vješti slackeri iz našeg promotivnog tima dostupni su vam za prve korake na gurtni, za highline ili učenje trikova. Ukratko, sve je moguće!

Stoga nam pišite na [email protected] i recite nam svoje želje. Također ćemo rado primiti sve fotografije ili videozapise vaših iskustava.

 

Ferate u Sloveniji - Vodič kroz slovenske ferate na jednom mjestu

Što je ferata? Danas su ferate vrlo popularne u sportskom svijetu. Razvojem sportskih ferata, koje su lako dostupne, kraće, što ne znači da nisu zahtjevne, imamo priliku posjetiti ih i popodne nakon posla i ugodan su oblik rekreacije.

Idemo, sportske ferate nas zovu!

© 2023 Alpline & Samana | Vse pravice pridržane